Lentils vs Chickpeas Nutrition

Comparison of nutrients in lentils vs chickpeas. Calories, protein, fats, carbonhydrates, vitamins, minerals and antioxidants in chickpeas vs lentils.

Lentils, red, dried versus chickpeas, garbanzo, dried per 100g. serving size:


Component
Lentil, red, dried
Chick pea, dried
Calorie
299 kcal
334 kcal
Energy  
1250 kJ
1396 kJ
Water  
10.96 g
8.76 g
Ash  
2.51 g
2.97 g
Protein  
23.00 g
18.56 g
Nitrogen  
3.68 g
2.97 g
Fat, total  
0.92 g
5.33 g
Carbohydrate  
36.62 g
41.35 g
Fiber, total dietary  
25.99 g
23.03 g
Starch, total  
32.95 g
30.98 g
Saccharose  
1.37 g
3.16 g
Glucose  
0.34 g
0.00 g
Fructose  
0.37 g
0.37 g
Lactose  
0.00 g
0.00 g
Maltose  
0.00 g
0.00 g
Salt  
32 mg
48 mg
Iron, Fe  
7.77 mg
5.92 mg
Phosphorus, P  
415 mg
397 mg
Calcium, Ca  
64 mg
99 mg
Magnesium, Mg  
118 mg
139 mg
Potassium, K  
967 mg
1171 mg
Sodium, Na  
13 mg
19 mg
Zinc, Zn  
2.69 mg
3.16 mg
Selenium, Se  
102.0 µg
31.1 µg
Thiamin  
0.159 mg
0.572 mg
Riboflavin  
0.148 mg
0.164 mg
Niacin equivalents, total  
7.785 NE
6.110 NE
Niacin, preformed  
4.613 mg
3.146 mg
Vitamin B-6, total  
0.229 mg
0.535 mg
Folate, food  
286 µg
46 µg
Vitamin E  
0.54 α-TE
2.92 α-TE
Vitamin E, IU  
0.80 IU
4.35 IU
Alpha-tocopherol  
0.54 mg
2.92 mg
Fatty acids, total saturated  
0.000 g
0.000 g
Fatty acids, total monounsaturated 
0.000 g
0.000 g
Fatty acids, total polyunsaturated  
0.000 g
0.000 g
Tryptophan  
190 mg
178 mg
Threonine  
840 mg
748 mg
Isoleucine  
1172 mg
937 mg
Leucine  
1769 mg
1517 mg
Lysine  
2905 mg
2438 mg
Methionine  
368 mg
358 mg
Cystine  
304 mg
292 mg
Phenylalanine  
1396 mg
1103 mg
Tyrosine  
823 mg
700 mg
Valine  
1284 mg
1001 mg
Arginine  
1148 mg
975 mg
Histidine  
645 mg
634 mg
Alanine  
1041 mg
773 mg
Aspartic acid  
1556 mg
1008 mg
Glutamic acid  
3377 mg
2710 mg
Glycine  
1014 mg
928 mg
Proline  
1009 mg
805 mg
Serine  
1162 mg
1000 mg
Source: Republic of Turkey Ministry of Food, Agriculture and Livestock